Uncategorized

STD: Πώς παίρνετε ένα;

STD: Πώς παίρνετε ένα;

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (STI) μπορούν να περάσουν από άτομο σε άτομο μέσω πολλών τύπων σεξουαλικής επαφής.

Αντί να χρησιμοποιούν τον παλαιότερο όρο, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (STDs), οι γιατροί τείνουν τώρα να αναφέρονται σε “ΣΜΝ”.

ΣΜΝ συνήθως μεταδίδουν μέσω του φύλου πέους και βαγίνας, αλλά μπορούν επίσης να μεταβιβάσουν μέσω πρωκτικού σεξ, του στοματικού σεξ και σπάνια, ανοιχτού στόχου.

STI είναι πολύ συνηθισμένα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι το 2018 υπήρχαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια περιπτώσεις ΣΜΝ.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην βιώσουν περισσότερα από ήπια συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί να μην γνωρίζει ότι έχουν STI.

Οι σεξουαλικά ενεργοί ενήλικες θα πρέπει να υποβληθούν σε τακτικές δοκιμές για να διατηρήσουν τα ποσοστά μετάδοσης όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Όσο περισσότερο ένα άτομο γνωρίζει για τα ΣΜΝ, τόσο καλύτερα προετοιμασμένα είναι για την πρόληψη.

Σε αυτό το άρθρο, μάθετε περισσότερα σχετικά με ορισμένες κοινές ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης, των διαδικασιών δοκιμών και των επιλογών θεραπείας.

Κοινή STDS

Το σεξ, η εθνικότητα και η ηλικία ενός ατόμου δεν τους καθιστούν περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να συστέλλονται σε STI. Όποιος είναι σεξουαλικά ενεργός έχει τον κίνδυνο να αναπτύξει αυτό το είδος μόλυνσης.

Ορισμένα κοινά ΣΜΝ περιλαμβάνουν:

 • Ανθρώπινο θηλώριο (HPV)
 • Ηπατίτιδα Β
 • Πυελική φλεγμονώδης νόσος (PID)
 • Crabs ή ηβικές ψείρες
 • Molluscum Contagiosum
 • Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα κοινά ΣΜΝ με αυτόν τον οδηγό συμπτωμάτων.

  μετάδοση

  stis μπορεί να μεταδώσει μέσω:

  • Άμεση επαφή με βλάβη ή πληγή
  • Κλείσιμο προσωπικής επαφής, στο Περίπτωση των ηβικών ψειρών
  • Έκθεση στο αίμα που περιέχει τον μολυσματικό παράγοντα
  • επαφή με κολπικό υγρό ή σπέρμα
  • Η κοινή χρήση των βελόνων

  Υπάρχουν τρεις κατηγορίες STI:

  Διάφορα σωματικά υγρά, όπως οι κολπικές εκκρίσεις, το σπέρμα, το σάλιο και το αίμα, περιέχουν τα βακτήρια ή τους ιοί που εμπλέκονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να συστέλλεται STI, έρχοντας άμεση επαφή με το υγρό που περιέχει τα βακτήρια ή τον ιό.

  για να αποφευχθεί η επαφή με αυτό το υγρό κατά τη διάρκεια του στοματικού, πρωκτικού ή κολπικού φύλου, χρησιμοποιήστε προφυλακτικά ή οδοντικά φράγματα.

  Άλλες ΣΜΝ, όπως ο έρπης, μπορούν να μεταβιβάσουν μέσω άμεσης επαφής δέρματος με δέρμα, όπως μέσω του στοματικού, του πρωκτού ή του κολπικού φύλου. Μπορεί να μεταδίδει από το στόμα στα γεννητικά όργανα, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ.

  STI όπως ο ιός HIV και η ηπατίτιδα μπορούν να μεταδίδουν μέσω επαφής με το μολυσμένο αίμα, όταν οι σεξουαλικοί εταίροι έχουν ανοικτές πληγές, για παράδειγμα, ή όταν οι άνθρωποι μοιράζονται βελόνες.

  Οι παρασιτικοί ΣΜΝ, όπως η ηβική ψείρες, μπορούν να μεταδώσουν μέσω στενής προσωπικής επαφής, περνώντας από την ηβική τρίχα ενός ατόμου σε αυτό του άλλου. Μπορούν επίσης να μεταδίδουν μέσω φύλλων ή ρούχων που ήταν κοντά στα ηβικά μαλλιά ενός ατόμου.

  Μάθετε περισσότερα για τα ΣΜΝ και το προφορικό σεξ εδώ.

  Παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

  Αρκετοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάληψης ενός STI και είναι σημαντικό να τους αποφύγετε.

  Για να αποφευχθεί η μετάδοση των ΣΜΝ, δοκιμάστε:

  • Χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό ή οδοντικό φράγμα: αυτά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο άμεσης επαφής με μια βλάβη ή υγρό που μεταφέρει ένα μολυσματικός πράκτορας.
  • Χρησιμοποιώντας λιπαντικά με βάση το νερό: Τα λιπαντικά με βάση το πετρέλαιο μπορούν να προκαλέσουν σπασμένα προφυλακτικά.
  • Υποβλήθηκε σε δοκιμές STI: Οι τακτικές δοκιμές είναι σημαντικές, ειδικά πριν από τη σεξουαλική επαφή με έναν νέο συνεργάτη.
  • Λήψη εμβολιασμών: Έχοντας εμβόλια που προστατεύουν από συνθήκες όπως η ηπατίτιδα και ο HPV είναι μια καλή ιδέα.
  • Αποφυγή χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ: Αυτές οι ουσίες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα συμπεριφοράς που είναι επικίνδυνη από την άποψη της υγείας.
  • Λαμβάνοντας επιπλέον προφυλάξεις ή αποφεύγοντας το σεξ με άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα που χρησιμοποιούν ένεση: Ένα άτομο που χρησιμοποιεί φάρμακα που χρησιμοποιεί εγχυμένα μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχει ΣΜΝ όπως HIV ή ηπατίτιδα.

  Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος STI αυξάνεται με τον αριθμό των σεξουαλικών εταίρων. Ένα άτομο που έχει μόνο σεξουαλική επαφή με έναν ομοίως αποκλειστικό σεξουαλικό σύντροφο έχει χαμηλότερο κίνδυνο να συμβάλει σε αυτές τις λοιμώξεις.

  Η λήψη των προφυλάξεων που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης ή σύναψης συμβάσεων ΣΜΝ, αλλά δεν αποτελούν εγγύηση.

  Είναι σημαντικό να μιλήσετε με ένα άτομο για τη σεξουαλική τους ιστορία πριν έχετε οποιοδήποτε είδος σεξ μαζί τους. Μπορεί να είναι καλή ιδέα για τους νέους συνεργάτες να υποβληθούν σε δοκιμές πριν αρχίσουν να κάνουν σεξ.

  δοκιμή

  που υποβάλλονται σε δοκιμές για τα ΣΜΝ είναι μια καλή ιδέα για όποιον έχει: Το σεξ με πολλούς συνεργάτες

 • τυχόν συμπτώματα ενός STI

αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει δοκιμή STI εντελώς ακριβής. Επίσης, δεν υπάρχουν διαθέσιμες δοκιμές για ορισμένα ΣΜΝ και ορισμένα άτομα με αυτές τις λοιμώξεις δεν αναπτύσσουν συμπτώματα ή το κάνουν μόνο μετά από μια παρατεταμένη περίοδο.

Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να έχει ένα STI θα πρέπει να έχει μια δοκιμή. Εάν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, είναι καλή ιδέα να επανεξεταστείτε σύντομα.

Για να ελέγξετε για ένα STI, ένας γιατρός μπορεί να δοκιμάσει το:

 • αίμα
 • ούρα
 • Άλλα υγρά

θεραπεία

Η καλύτερη πορεία θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο του STI. Η θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, να τα εμποδίσει να ξεσπάσουν ξανά ή να θεραπεύσουν τη μόλυνση.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ένα STI μπορεί να μεταβιβάσει σε έναν συνεργάτη κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ορισμένες κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Αντιβιοτικά: Αυτά θεραπεύουν τα βακτηριακά STI, όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, η σύφιλη και η τριχομονία. Τα άτομα με αυτές τις λοιμώξεις θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πλήρη πορεία των αντιβιοτικών και να αποφεύγουν να κάνουν σεξ μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία.
 • Τα φάρμακα για τα αντιιικά: αυτές αντιμετωπίζουν λοιμώξεις όπως ο έρπης και ο HIV αποτρέποντας τις εστίες και ορισμένοι μπορούν να καταστείλουν τον ιό HIV για μια ζωή. Ωστόσο, μπορεί να είναι δυνατόν να μεταδοθούν αυτά τα ΣΜΝ σε έναν συνεργάτη, οπότε η λήψη προφυλάξεων είναι καθοριστικής σημασίας.
 • Λοσιόν και κρέμες: Αυτά μπορούν να θεραπεύσουν τις ηβικές ψείρες και να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των πληγών.

Όποιος μπορεί να έχει STI πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό. Οι περισσότεροι ΣΜΝ απαιτούν θεραπεία με συνταγή. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες σχετικά με τη θεραπεία και να λάβετε μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης.

Επιπλοκές

Κάποιος με STI που δεν λαμβάνει αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να αναπτυχθεί:

 • Επιπλοκές εγκυμοσύνης
 • PID
 • Πόνος στον πυελικό πόνο
 • καρδιακή νόσο
 • Φλεγμονή του ματιού
 • ορισμένοι καρκίνοι

Ο καλύτερος τρόπος Η πρόληψη των επιπλοκών είναι να υποβληθεί σε δοκιμές και να λάβει την απαραίτητη θεραπεία νωρίς.

Περίληψη

STI εξαπλώνεται μέσα από μερικά σωματικά υγρά, επαφή με δέρμα-από-δέρμα, και μερικές φορές, που μοιράζονται φύλλα ή ρούχα που ήταν κοντά στα γεννητικά όργανα.

Οι άνθρωποι που είναι σεξουαλικά ενεργοί πρέπει να υποβληθούν σε τακτική εξέταση. Η έγκαιρη ανίχνευση και η θεραπεία μπορούν να εμποδίσουν τη μετάδοση και την πρόκληση επιπλοκών, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες ή θανατηφόρες.

Ακολουθήστε προσεκτικά την καθοδήγηση ενός γιατρού. Σε πολλές περιπτώσεις, η αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να καταστείλει ή να θεραπεύσει τη λοίμωξη.

 • Μολυσματικές ασθένειες/βακτηρίδια/ιοί
 • Η σεξουαλική υγεία/STDS
 • , Ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.